Čokoláda je zdravá! Opravdu! Jediné, co musíte umět, je správně ji vybrat. Protože není všechno zlato, co se třpytí…
Podíváme-li se na výklad zákona, musí čokoláda splňovat jisté požadavky – musí být vyrobena z kakaových součástí, přírodních sladidel, přidaných látek nebo látek určených k aromatizaci (u mléčné navíc mléko a bílé kakaové máslo).
Pokud chceme opravdu kvalitní tabulku, pozornost musíme věnovat zejména podílu kakaové sušiny (ta musí dosahovat minimálně 35 % a 18 % musí dosahovat množství kakaového másla hořkého druhu). Pokud máme radši mléčné druhy, na zdravou verzi bohužel nenarazíme – na prvním místě je a vždycky bude cukr.
Co si představit pod kakaovou sušinou? Je to směs kakaové drtě, hmoty, prášku, másla a kakaového tuku. To vše má úplný základ v kakaových bobech, které rostou na rostlině s výstižným názvem – kakaovník. Latinský název se dá přeložit jako pokrm bohů a spousta lidí si život bez nich neumí představit. Pokud jsou v v nepražené formě, dají se dokonce považovat za superpotraviny. Obsahují velké množství hořčíku, chromu, zinku, železa, manganu, antioxidantů, působí jako antidepresivum, proti bolestem hlavy či srdečním poruchám. Sehnat je můžeme samotné, nejen coby součást čokolády, a to ve formě celé či drcené. Jíst se dají i samostatně pro rychlé dodání energie, zahnání hladu či pro podporu koncentrace. Dobré jsou i v pokrmech, tak například:
- Domácí čokoláda
Nasucho opražíme kakaové boby, poté je budeme mixovat. Během tohoto procesu se plody budou zahřívat a uvolňovat kakaové máslo, čímž hmota získá čokoládovou konzistenci. Tu můžeme podle chuti dosladit třtinovým cukrem, mějte ale na paměti, že méně je někdy více.
- Bulgurová kaše připravená uvařením bulguru, kakaa, medu a mandlového mléka, po přivedení k varu povaříme asi čtvrt hodiny a rozdělíme na talíře, které posypeme kakaovými boby a goji semínky.
- Raw datlové kuličky – společně rozmixujeme vypeckované datle, kokosový oleje, pražené kakaové boby, javorový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které necháme v lednici trochu ztuhnout.